Szervezeti Coaching

Szervezeti Coaching

Az egész szervezetet érintő változások támogatásáért és formálásáért

A szervezeti coaching olyan új, dialógikus megközelítés, amely középpontjában a szervezetnél dolgozó emberek gondolkodásának formálása áll. A nehezen változtatható negatív folyamatok, mint például a fluktuáció, a generációk közötti konfliktusok, a toxikus kommunikáció, az alacsony lojalitás mind szervezeti coachingért kiáltó témák.

A szervezeti coaching új szemléletmódot hoz a szervezetfejlesztésbe

Ügyfeleink azért fordulnak hozzánk, mert elköteleződést, lojalitást, bizalmat, közös jövőképet, szervezeti identitást, szervezeti kultúrát építünk dialógikus tanácsadással.

Dialógikus megközelítéssel dolgozunk

A nehezen megfogható szervezeti problémák akkor változtathatóak sikerrel, ha dialógikus megközelítéssel hatunk a szociális, az érzelmi és az emberi dimenziókra. A változás valójában az emberek közti diskurzusokban formálódik.

Teret adunk

Ma egy szervezeti változás nem attól lesz sikeres, hogy a vezetőség által alkotott stratégiát közzéteszik, majd várják annak megvalósulását. A változások akkor történnek meg, ha a dolgozók elkezdenek az adott témákról másként gondolkodni, megváltoztatják a véleményüket, más-új értelmezést alakítanak ki, ezáltal a változás „gazdájává” válnak. A változások tehát hatékonyabbá tehetőek, ha teret adunk az átalakuláshoz kötődő szervezeti dialógusoknak.

Az egész szervezetre hatunk

A dialógikus módszerek paradigmaváltást hoznak a szervezetfejlesztési folyamatba, hiszen a szociális, az érzelmi, és az emberi dimenziókra szükséges hatni ma ahhoz, hogy a szervezeti változások végbemenjenek.

Kinek?

Változásban-változtatásban lévő szervezeteknek, akik folyamatokban és rendszerben gondolkodnak.

Hogyan működik?

A szervezeti coaching folyamat a szervezeti változást lebonyolító vezetői csoport számára legalább egyéves elköteleződést igényel. Rendszeres ülések során foglalkozunk a változás céges területeivel, így a folyamatos közös munkával fenntartjuk az elért változási eredményeket.

Módszerünk

Meghallgatás – Mi a helyzet? Mit jelent ez nekem?: A szervezeti tagok különböző nézőpontjait meghallgatva segítünk mindenkinek elköteleződni a kitűzött célok mellett. A folyamat bizalomépítő hatású és növeli a személyes felelősségvállalást.
Értelmezés – Hogyan lehetne?: A második lépésben a különböző nézőpontokat személyes, csoportos és szervezeti szempontok szerint értelmezzük, folyamatosan konstruktív szemléletmód felé haladva tematizálunk, összefüggéseket alkotunk.
Átformálás – Mit tehetek?: A harmadik lépésben megállapodások születnek egy új szervezeti működésre, hozzáállásra.
Fenntartás – Hogyan tartjuk fenn a változást?: A negyedik lépésben azokat a szervezeti intézményes kereteket határozzuk meg, amik a kívánt változás hosszú időbeli fenntartásához szükségesek.

Előnyei

A szervezeti coaching előnye, hogy részekre bontott oktatással, folyamatos dialógusokkal kíséri a résztvevőket, akik a folyamat végére valóban tartós változáson, akár paradigmaváltáson esnek át. A szervezetfejlesztési folyamatot mérésekkel támogatjuk és tesszük kézzel foghatóbbá.
A szervezeti coaching, a több napos tréningekkel ellentétben, a munkatársakat többször, rövidebb időtartamra vonja csak ki a munkából.

Folyamata

A program (legalább) 12 hónapon át tart és moduláris elemekre épül. Egy szerevezeti coaching modul három alkalom 3-4 órás szervezeti és egyéni fókuszú, dinamikus folyamatvezetésű ülést, illetve egyszeri 6-8 órás intenzív, reflektív programot jelent. Eszerint a munkatársaknak havonta mindössze egy napot (összesen kb. 8 órát) kell rászánniuk a coaching folyamatra.

Kísérünk, támogatunk

Szervezeti partnereinkkel folyamatosan kapcsolatban maradunk, támogatjuk hosszú távú céljaikat, kísérjük a változási folyamataikat.

Vissza az oldal tetejére